Σ.ΕΚ.Β.Ε. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σ.ΕΚ.Β.Ε. ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Κεντρική Σελίδα   Περιεχόμενα


Χαιρετισμός Προέδρου
Διοικητικό Συμβούλιο
Θεσμοί του Σ.ΕΚ.Β.Ε.
Φεστιβάλ Βιβλίου
Πνευματικός Μάιος
Φεστιβάλ Αλεξανδρ/πολης
Δελτία Τύπου
Επικοινωνία

Χαιρετισμός του Προέδρου


Ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας είναι ο μεγαλύτερος φορέας πολιτισμού στην Βόρεια Ελλάδα. Επί 30 σχεδόν χρόνια πραγματοποιεί σημαντικό έργο για την πολιτιστική ζωή της Θεσσαλονίκης και γενικότερα της Βόρειας Ελλάδας, με τις εκδηλώσεις που διοργανώνει σ' όλο τον άξονα της Μακεδονίας και της Θράκης. Έχει καθιερώσει μία σειρά θεσμών και δράσεων που στόχο έχουν την προώθηση της βιβλιοφιλίας και της φιλαναγνωσίας, και την διάδοση του πολιτισμού.

Σκοπός όλων των προσπαθειών μας είναι να δημιουργήσουμε σταθερούς θεσμούς επικοινωνίας και ενημέρωσης του αναγνωστικού κοινού για το βιβλίο σε όλη τη διάρκεια του έτους. Μέσα από το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου που συγκεντρώνει κάθε χρόνο πάνω από 600.000 επισκέπτες, τον Πνευματικό Μάιο όπου συμμετέχουν κάθε χρόνο όλοι οι δημιουργοί της Θεσσαλονίκης, τα Περιφερειακά Φεστιβάλ σε ακριτικές περιοχές, το Τρένο του Βιβλίου, το Διαβαλκανικό Κέντρο Βιβλίου και Πολιτισμού, γίνονται βήματα που συμβάλλουν στη διεύρυνση του αναγνωστικού κοινού, την αύξηση της βιβλιοπαραγωγής, καθώς επίσης και σε μια προσπάθεια αναπτυξιακής πορείας και εκσυγχρονισμού των Εκδοτικών Επιχειρήσεων αλλά και των Βιβλιοπωλείων. Όμως, και η πολιτεία από την πλευρά της πρέπει να λάβει υπόψη της ότι το βιβλίο δεν αποτελεί απλά ένα εμπορικό ή ανταγωνιστικό καταναλωτικό προϊόν, αλλά ένα πνευματικό και πολιτιστικό αγαθό.

Ο Σύνδεσμος Εκδοτών όμως, δεν ασχολείται αποκλειστικά και μόνο με το βιβλίο αλλά με τον Πολιτισμό γενικότερα.

Στην πόλη ΅ας οι τέχνες, το θέατρο, η μουσική, ο λόγος, τα εικαστικά, η ποίηση και η έρευνα, έβρισκαν πάντοτε γόνιμο έδαφος για να αναπτυχθούν και να ανθίσουν. Οι άνθρωποι της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής έχουν να προβάλουν πνευματικά δημιουργήματα σε όλο το διάβα του χρόνου και η πορεία της δημιουργίας συνεχίζεται ΅ε έργα που αφήνουν το στίγμα τους στον ελληνικό πολιτισμό.

Μέσω των εκδηλώσεων που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας προβάλλονται και αναδεικνύονται οι Θεσσαλονικείς καλλιτέχνες και οι άνθρωποι της πόλης γίνονται κοινωνοί του έργου τους. Η Πνευματική "’νοιξη της Θεσσαλονίκης" διαχέει το φως και τη ζωντάνια των ανθρώπων της τέχνης και του πνεύματος, που πλημμυρίζουν την καθημερινότητά ΅ας.

Για να κατανοήσετε το σημαντικό έργο που κάνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας ενδεικτικά σας αναφέρω κάποιους από τους θεσμούς που καθιέρωσε: το "Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου", στην Παραλία του Λευκού Πύργου που συγκεντρώνει κάθε χρόνο περισσότερους από 600 χιλιάδες επισκέπτες, ο "Πνευματικός Μάιος - Η Πολιτιστική ’νοιξη της Θεσσαλονίκης", όπου πραγματοποιούνται περισσότερες από 150 εκδηλώσεις κάθε χρόνο, το "Τρένο του Βιβλίου και του Πολιτισμού", η "Ίδρυση του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης", το "Βραβείο ΑΙΜΟΣ", η "Εγνατία του Βιβλίου και του Πολιτισμού", τα "Περιφερειακά Φεστιβάλ Βιβλίου", η "Λογοτεχνία στα Σχολεία", το "Δεκαήμερο Εκδηλώσεων Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου", η "Ίδρυση και ο Εμπλουτισμός Δημοτικών - Σχολικών - Πολιτιστικών Βιβλιοθηκών", οι "Τιμητικές Βραβεύσεις σε ανθρώπους των γραμμάτων", η "Γαλάζια Γραμμή", οι "Χίλιες και Δυο Νύχτες Σινεμά", η "Έκδοση της τριμηνιαίας εφημερίδας ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ", η "Η Παραμυθοχώρα του Βιβλίου - Το παιδικό βιβλίο από όλο τον κόσμο", ο "Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης" κ.α.Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης
Πρόεδρος του ΣΕΚΒΕ
[ Κεντρική Σελίδα ] [ Χαιρετισμός του Προέδρου ] [ Διοικητικό Συμβούλιο ] [ Θεσμοί του Σ.ΕΚ.Β.Ε. ] [ Φεστιβάλ Βιβλίου ] [ Πνευματικός Μάιος ] [ Φεστιβάλ Αλεξανδρούπολης ] [ Δελτία Τύπου ] [ Επικοινωνία ]

Σ.ΕΚ.Β.Ε. 2011