Σ.ΕΚ.Β.Ε. ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΚΔΟΤΩΝ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σ.ΕΚ.Β.Ε. ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΥ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ

Κεντρική Σελίδα   Περιεχόμενα


Χαιρετισμός Προέδρου
Διοικητικό Συμβούλιο
Θεσμοί του Σ.ΕΚ.Β.Ε.
Φεστιβάλ Βιβλίου
Πνευματικός Μάιος
Φεστιβάλ Αλεξανδρ/πολης
Δελτία Τύπου
Επικοινωνία

30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ


posterΤο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο μεγαλύτερος ετήσιος θεσμός του Πολιτισμού φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης.

Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στην ιστορική παραλία του Λευκού Πύργου από τις 3 έως τις 19 Ιουνίου 2011 με τη συμμετοχή εκδοτών απ΄ όλη την Ελλάδα. Η διοργάνωση γίνεται από το Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και το Κέντρο Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης, σε συνεργασία με το Δήμο Θεσσαλονίκης, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Η φετινή επετειακή διοργάνωση, είναι αφιερωμένη στον άγιο των ελληνικών γραμμάτων Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και στον λογοτέχνη Κώστα Βάρναλη.

Για τον εορτασμό των 30 χρόνων από την ίδρυση του Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης συγκροτήθηκε τιμητική επιτροπή την οποία αποτελούν οι: Περιφερειάρχης Κεν. Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, Πρόεδρος της ΕΣΗΕΜΘ Μόσχος Βοϊτσίδης, Πρόεδρος της HELEXPO Πάρις Μαυρίδης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών Νικόλαος Μέρτζος, Πρόεδρος του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης Δημήτρης Μπακατσέλος, Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3 Κώστας Μπλιάτκας, Πρύτανης του ΑΠΘ Ιωάννης Μυλόπουλος, Πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος Θωμάς Τρικούκης, Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου Αίμου Γιάννης Τσεκούρας, Πρόεδρος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης Γιώργος Ξεινός, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ιωάννης Χατζηδημητρίου, και ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος.

Θεσσαλονικείς που θεωρούν σημαντική την προσφορά του Φεστιβάλ Βιβλίου στα γράμματα και τον πολιτισμό πήραν την πρωτοβουλία και ίδρυσαν τον Σύλλογο Φίλων του Φεστιβάλ Βιβλίου για να συμβάλλουν με τις δικές τους δυνάμεις στην εξέλιξη του θεσμού που φέτος συμπληρώνει 30 χρόνια ενώ υπάρχει και μία κίνηση εθελοντών, οι οποίοι είναι πρόθυμοι να βοηθήσουν για την αρτιότερη διοργάνωση και λειτουργία του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Βιβλίου πάντα δείχνει την ευαισθησία του σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον. Για το λόγο αυτό στις 5 Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θα πραγματοποιηθεί συζήτηση για την Θαλάσσια Αστική Συγκοινωνία με ομιλητές τον Υφυπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Σπύρο Βούγια και τον Αντιδήμαρχο Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας & Δικτύων κ. Ανδρέα Κουράκη και θα ακολουθήσει μία βόλτα με "καραβάκι" στον Θερμαϊκό. Επίσης εκείνη την ημέρα οι εκδότες που θα συμμετέχουν στο Φεστιβάλ Βιβλίου θα προσφέρουν βιβλία που αφορούν το περιβάλλον με έκπτωση έως και 50%.

Το Φεστιβάλ Βιβλίο είναι η κορυφαία εκδήλωση του ΚΑ΄ Πνευματικού Μαΐου "Η Πολιτιστική Άνοιξη της Θεσσαλονίκης", (πολιτισμός, γράμματα, τέχνες) ο οποίος υποστηρίζει έμπρακτα όλους τους πνευματικούς δημιουργούς της Βόρειας Ελλάδας, αναδεικνύοντας το έργο τους, το οποίο αποτελεί εγγύηση της διατήρησης και της ακτινοβολίας της πολιτιστικής ταυτότητας, όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, στη Μακεδονία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο ΚΑ΄ Πνευματικός Μάιος είναι αφιερωμένος στο σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν, στην ελληνίστρια Ζακλίν ντε Ρομιγί και στο θεατρικό συγγραφέα Τένεσι Ουίλιαμς.

Πλήθος εκδηλώσεων λόγου, μουσικής, θεάτρου, χορού που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του ΚΑ΄ Πνευματικού Μαΐου φιλοξενούνται τόσο στο χώρο του Φεστιβάλ Βιβλίου αλλά και σε άλλες αίθουσες εκδηλώσεων της Θεσσαλονίκης. Μεταξύ άλλων αναφέρουμε, εκδηλώσεις μνήμης για τον Μ. Τριανταφυλλίδη, τον Αλμπέρτο Νάρ, την Ζακλίν ντε Ρομιγί, τον Ζυλ Ντασέν κ.α, βραδιές ελεύθερης ανάγνωσης, εκδήλωση για "τις νέες τεχνολογίες και τις μορφές του βιβλίου" και πλήθος παρουσιάσεων βιβλίων στα περίπτερα εκδοτικών οίκων που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ, με την παρουσία σημαντικών συγγραφέων.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας και του Κέντρου Πολιτισμού και Βιβλίου Νοτιοανατολικής Ευρώπης Χαράλαμπος Μπαρμπουνάκης, για την 30χρονη πορεία του Φεστιβάλ Βιβλίου μεταξύ άλλων ανέφερε: :
      "Μου φαίνεται σαν ψέμα ότι πέρασαν 30 χρόνια από την πρώτη διοργάνωση, του πρώτου Φεστιβάλ Βιβλίου Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν άνθρωποι 35 - 40 χρονών που είχαν την πρώτη τους επαφή με το βιβλίο μέσω του Φεστιβάλ. Αυτό είναι το μεγαλύτερο παράσημό μας. Όλα αυτά τα χρόνια το Φεστιβάλ Βιβλίου κατάφερε να καταξιωθεί ως ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της Θεσσαλονίκης στη συνείδηση των συμπολιτών μας. Πιστεύουμε ότι και τη φετινή διοργάνωση θα την στηρίξουν οι Θεσσαλονικείς με την παρουσία τους. Ας επισκεφτούμε όλοι την παραλία με τα βιβλία βάζοντας νέους στόχους για τις επόμενες διοργανώσεις".

Συνοπτικά αναφέρουμε τα εξής:
Στα εκθετήρια, φιλοξενούνται πάνω από 300 εκδοτικοί οίκοι της χώρας που παρουσιάζουν πάνω από 30.000 τίτλους βιβλίων από την ελληνική και ξένη βιβλιοπαραγωγή.

Στα εκθετήρια του Φεστιβάλ Βιβλίου ξεναγούνται κάθε χρόνο πάνω από 600.000 επισκέπτες, όλων των ηλικιών.

Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο.


Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 18:30 έως 23.00
                                Κυριακές: 10:30 έως 13.30 & 18:30 έως 23.00Επιτροπές φετινής διοργάνωσης:
[ Κεντρική Σελίδα ] [ Χαιρετισμός του Προέδρου ] [ Διοικητικό Συμβούλιο ] [ Θεσμοί του Σ.ΕΚ.Β.Ε. ] [ Φεστιβάλ Βιβλίου ] [ Πνευματικός Μάιος ] [ Φεστιβάλ Αλεξανδρούπολης ] [ Δελτία Τύπου ] [ Επικοινωνία ]

Σ.ΕΚ.Β.Ε. 2011